Fototapete Fototapete Fototapete

Fototapete

FOTOTAPETE

Vlasnici kuća i stanova koji žele renovirati određenu prostoriju, kao i arhitekte i dekorateri tokom izrade projekta pitaju se koji stil i koje foto tapete su pogodne za planiranu namenu. Moderne mogućnosti izrade realističnih fotografskih izraza na različitim materijalima su u više navrata dokazivale (u različitim projektnim) da se mogu koristiti za gotovo sve stilske pravce – od klasike do minimalizma. Sve zavisi od odabranog objekta, palete boja i kvaliteta materijala, pa je moguće na jednostavan način dobiti prostorije uređene u modernom stilu, ili u stilovima neoklasika, retro, ​​eklekticizma ili rock muzike.
Nov izgled prostorije i promena atmosfere
Mnogi od nas povezuju foto tapete za zidove sa trendovima koji su dominirali sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada ste u gotovo svakom stanu mogli videti jednostavne motive poput breza, vodopada, šumskih staza i vrhova. Moda foto tapeta nije dugo trajala, pre svega zbog niskog kvaliteta slika i nepraktičnih materijala koji su korišćeni za njihovu izradu. Boje su lako bledele na sunčevoj svetlosti, a nasumične mrlje bilo je gotovo nemoguće ukloniti.
Proizvodnja materijala i njihov kvalitet u prethodnim godinama daleko su odmakli od tog stadijuma, tako da danas imamo moderne tehnologije koje omogućavaju da se na gotovo bilo koji materijal primene izuzetno realistične fotografije visoke definicije sa postojanim i bogatim bojama, radovi profesionalnih fotografa.
Foto tapete sada svakoj prostoriji daju novi život i omogućavaju korisnicima da stvore upravo ono što žele. Pored promene atmosfere u kući, one mogu radikalno transformisati prostor – primera radi, dizajneri se okreću ovoj vrsti dekora kako bi vizuelno proširili prostor malih stanova. Pored gotovih rešenja, sada je moguće naručiti apsolutno bilo koju sliku – od porodičnog portreta do crteža vašeg deteta. Upravo zbog navedenih razloga, tražnja je ponovo porasla za foto tapete, prodaja takođe beleži rast, pa se ova moderna i originalna ideja ponovo aktivno koristi u postavkama profesionalnih dizajnera i praktično orijentisanih korisnika, ne samo zbog povoljne foto tapete cene.
Koje pozadine će biti popularne u predstojećoj sezoni? U kojoj sobi se mogu koristiti kao dekoracija? Koji su motivi na samom vrhu liste najpopularnijih i kako možete transformisati unutrašnjost prostorije samo jednim platnom sa slikom? Pokušaćemo da odgovorimo na sva ova pitanja uz pomoć velikog izbora dizajnerskih projekata u kojima su korišćene foto tapete, odnosno da vam damo praktične savete kako dekorisati prostoriju i dati joj novi izgled na veoma pristupačan način.
U kojim prostorijama je prikladno koristiti foto tapete?
Pre razmatranja relevantnosti upotrebe određenih motiva u prostorijama sa različitim funkcionalnim aspektima, potrebno je istaći da postoje i detalji koji bi mogli da pokvare generalni utisak o fotografiji, koja se nalazi na jednom od zidova te prostorije.
Semantičke greške ili pogrešan odabir boja su neki od najčešćih razloga zbog kojih se neće ostvariti prvobitna dobra ideja. Na primer, foto tapete gradova u sobi sa klasičnim nameštajem vrlo verovatno će izgledati neumesno, kao i sadržaj prikladan starijima postavljen na zidu dečje sobe.
Na kraju, ne moraju zidovi biti jedina podloga, jer i tapete za vrata, koje se koriste u unutrašnjosti kuhinje, spavaće sobe, dečje sobe i bilo koje druge prostorije mogu izbrisati granice ili udahnuti novi život nedovoljno korišćenom prostoru.
Foto tapete za dnevnu sobu
Kada znate koje greške izbeći, ostaje da objasnimo primenu ovih rešenja u različitim prostorijama, počevši od dnevne sobe. Često najveća prostorija u kući ili stanu, dnevna soba možda je i najpopularnija prostorija u kojoj se tapete koriste kao materijal za završnu obradu akcentnog zida. U ovoj sobi se okuplja čitava porodica, primaju se gosti, organizuju se praznici i zabave. U dnevnom boravku svaki vlasnik želi stvoriti ne samo udobnu, funkcionalnu i udobnu atmosferu, već i originalni izgled sobe, nezaboravan imidž. Foto tapete 3D su odličan izbor za sve ove zadatke.
Pejzaži kao teme nisu ništa manje popularni, a foto tapete priroda se najčešće javljaju u mirnim bojama, blago zamagljenim obrisima planina, biljaka i jezera. Glavna stvar je da vas pejzaž umiri, te stvori mirnu, opuštajuću atmosferu.
Za dnevnu sobu uređenu u modernom stilu, možete odabrati originalne foto tapete sa apstraktnim ili geometrijskim uzorkom. Obično na takvim slikama dominira jasna boja, kojoj je lako istaći ostatak prostorije – nameštaj, tepih, dekor.
Ako u dnevnoj sobi koristite svetao nameštaj, onda tapete u boji mogu biti taj fini završni korak u formiranju kaleidoskopa prostorije. Najbolja opcija u ovom slučaju je upotreba crno-belih fotografija tapete. Foto papir sa crno-belim printom izgleda moderno i urbano, ali ne privlači pažnju na sebe, ako prostorija ima akcentne elemente.
Gradski pejzaž je još jedna aktuelna tema za uređenje dnevne sobe. Prostor uređen u modernom stilu zasijaće novim sjajem, ako je jedan od zidova naglašen uz pomoć foto tapete gradova. Mogao bi to biti bilo grad koji ste sanjali da posetite, a zatim uz pomoć vizuelizacije želja možete se približiti svom cilju. Takođe, to može biti i mesto u kojem ste se već dobro zabavljali, jer zajednička sećanja su odlična tema za prostoriju u kojoj se okuplja cela porodica.
Transformacija prostora za odmor uz pomoć foto tapeta
Drugo najpopularnije mesto za korištenje foto tapete kao završnog dela u transformaciji prostora je spavaća soba. Uz pomoć modernih materijala i neverovatno realističnih slika, prostorije za spavanje i odmor mogu se transformisati gotovo do neprepoznatljivosti. Konkretno, u ovim prostorijama savetuje se korišćenje dve opcije za postavljanje foto tapete. Prvi način je da se obradi zid iza uzglavlja kreveta, a drugi je nasuprot njega, tako da fotografski otisak bude prva stvar koju vidite kada se probudite. Sve zavisi od nacrta slike, njene osvetljenosti i dinamičnosti.
Za spavaću sobu najčešće se biraju slike sa biljnim temama i pejzažima – svako želi da se opusti pre spavanja, da se odmori posle napornog dana. Prirodni motivi najbolje odgovaraju za ove svrhe. Pre samog odabira foto tapete za spavaću sobu, važno je razmotriti i raspored prostorije u vezi sa glavnim tačkama. Ako prozori gledaju na južnu stranu, onda možete odabrati hladnu paletu – slike jezera, maglovitu jutarnju šumu, staze u parku. Ako se prostorija nalazi na severnoj strani zgrade, onda je bolje koristiti toplu paletu boja – peščanu plažu, stog sena, ili samo cvetnu livadu ispunenu suncem.
U proizvodnji foto tapeta moderni dizajneri koriste sjaj u tamnoj boji. Ovaj primer možete koristiti u unutrašnjosti vaše spavaće sobe, sve u zavisnosti i od vašeg raspoloženja. Zvezdano nebo ili iskre koje lete u mraku – ovi optički efekti izgledaju originalno u vašoj spavaćoj sobi u sumrak ili kraj vašeg radnog dana.
Veća produktivnost u prostorijama za rad i stvaranje
Radna soba može biti zasebna prostorija, organizovana kao kancelarija u delu kuće i stana, ili smeštena u deo dnevnog boravka ili spavaće sobe. U svakom slučaju, zid naspram kojeg sedite za radnim ili kompjuterskim stolom takođe može biti obrađen uz pomoć foto tapete. Grafički prikaz i paleta boja otiska moraju biti izabrani na osnovu rezultata koji biste želeli dobiti uticajem ova dva parametra na vaše emocionalno stanje.
Ako vam je potrebno da tokom rada budete u dobroj formi, da dobijete energetski podsticaj za kreativnost i posao, onda bi trebalo da izaberete dinamički obrazac, kontrast, emocionalno jarko obojen. Sa druge strane, ako želite da atmosfera u vašoj radnoj sobi ili kancelariji bude mirna i opuštajuća, onda je potrebno da otisak za foto tapete bude neutralan.
U kuhinjskom prostoru, foto tapete se nisu nalazile tako često kao u dnevnim sobama. Zahvaljujući inovacijama u proizvodnji završnih materijala, čak i ova prostorija sa svojom posebnom mikroklimom postaje praktično, efikasno i pogodno mesto. Najčešće, ovaj način obrade zida nalazi primenu u trpezariji, a radi se o čitavom zidu sa otiskom, ili samo jednom njegovom delu – sve zavisi od izgleda prostorije.
Čarobni svet mašte uz dečije foto tapete
Sa druge strane, dečije foto tapete mogu stvoriti posebnu atmosferu u dečjoj sobi, tako što će je transformisati u zemlju iz bajke ili čak u drugi svet. Neobični pejzaži, ilustracije omiljene bajke, strip ili priča, prostor ili noćno nebo, morska plaža ili kuća crtanog junaka – foto tapete za dečije sobe primenjene na samo jedan zid u sobi delikatno menjaju karakter čitave prostorije.
Svako dete će rado videti svog omiljenog lika iz crtanog filma ili iz bajke na zidu svoje sobe. Pri izboru odgovarajuće slike, važno je uzeti u obzir efekat velikih otisaka na psihološko stanje deteta. Ako je mališan aktivniji, onda ne bi trebalo da birate svetle i velike crteže, već se možete ograničiti na crno-belu fotografiju ili na fragmentarne slike .
Brisanje granica malih prostorija
U većini stanova, hodnici su dodatne prostorije skromne veličine, najčešće uske i duge. Ako na kraju takvog prostora postavite foto tapete sa optičkom iluzijom, možete dobiti vizuelnu beskonačnost hodnika. Za ovakve prilike najčešće se koriste fotografije staze koja vodi do parka ili šume, stepenište ili most. Ispravno odabrana šema boja i fotografija će brzo i lako transformirati vaš hodnik ili predsoblje, te će izbrisati postojeće granice prostora.
Takođe, foto tapete u kupatilu više nisu hir ili eksperiment, već sasvim logična upotreba optičkih iluzija za širenje prostora. Većina kupatila i toaleta su prostorije skromnih dimenzija, u kojima volumen nije lako vizuelno proširiti. Uz pomoć foto tapeta ovo je mnogo lakše, a postavljanje fotografija na opisani način može jednostavno izbrisati granice malih prostorija.
Na kraju, kada je reč o primeni foto tapete, cena ovog načina obrade zida su mnogo povoljnije, a postavljanje brzo i jednostavno, te štedi vaš novac i vreme potrebno za sređivanje prostora.

©2024 digitalna-stampa.com Sva prava zadržana

Reclamare d.o.o. Gospodar Jovanova 44, Beograd