Digitalna Štampa Beograd Reclamare
Digitalna štampa velikog formata

+381 11 2629 108 +381 63 844 67 21

English

Pitanja i odgovori

U ovom odeljku možete naći odgovore na uobičajena tehnička pitanja povodom grafičke pripreme za štampu i same štampe velikog formata. Sva ostala pitanja slobodno pošaljite mailom, rado ćemo Vam izaći u susret!

Šta podrazumeva priprema za digitalnu štampu?

Priprema za štampu ili grafičko rešenje podrazumeva gotov fajl za digitalnu štampu koji se šalje printeru. Na poslatom fajlu se ne zahteva nikakva dodatna obrada, sem sečenja velikog printa ako je potrebno da se radi iz delova, zbog tehničkih ograničenja štampanja i lepljenja.

Koje programe koristiti za grafičku pripremu?

Za grafičku pripremu se najčešće koriste Adobe Illustrator, Photoshop i CorelDRAW. Priprema koja se radi u programima kao što je Word, Excel, OpenOffice i sl. uglavnom traži dodatnu obradu, jer to nisu programi specijalizovani za grafiku.

U kojim dimenzijama i rezoluciji raditi pripremu?

Printove manjih dimenzija (do 5 metara kvadratnih) možete raditi 1:1, znači u realnoj veličini, 100-150dpi (u sto do sto pedeset tačaka po inču). Dimenzija pripreme i samog fajla treba da bude po santimetar veća sa sve četiri strane u odnosu na podlogu na koju se lepi. Za printove veće od 5 metara kvardatnih pripremu radite 1:10 u 300dpi. Tako na primer, ako pravite grafičko rešenje za digitalnu štampu za bilbord, koji je dimenzija 4×3m, fajl treba da bude 40×30cm 300dpi, znači deset puta manji.

U kom formatu sačuvati grafičko rešenje?

Fajl može biti sačuvan u .jpg .tiff .ai .pdf .psd .cdr ili .eps formatu. Ako fajl radite i šaljete u vektorima, važno je sve objekte i fontove pretvoriti u krive. Poželjno je isključiti icc profile pri opciji save, ako postoji.

Kako poslati pripremljene fajlove?

Fajlove do 10Mb veličine možete poslati putem e-maila. Veće fajlove morate upload-ovati na neki od fileshare sajtova tipa rapidshare, filefactory i sl. Njihova usluga je besplatna s tim što računajte da je upload mnogo sporiji od downloada i da će Vam za fajl od 100mb trebati više vremena za slanje. Nakon završetka podizanja fajla na njihov server, dobijate link tog fajla. Taj link pošaljete nama na mail, mi ga download-ujemo sa njihovog servera i štampa može da počne…

Šta podrazumeva priprema za digitalnu štampu?
Koje programe koristiti za grafičku pripremu?
U kojim dimenzijama i rezoluciji raditi pripremu?
U kom formatu sačuvati grafičko rešenje?
Kako poslati pripremljene fajlove?